fi

OPASTUKSET

Opastuksia tehdään kävellen, polkupyörällä ja bussilla ympäri vuoden. Kävellen liikutaan keskustan alueella, Pielisjoen molemmin puolin, pyörällä päästään tutkimaan puistoja ja bussilla voidaan tehdä kierros useammassa kaupunginosassa tai maaseudulla saakka.

Meillä on useita valmiita opastuksia, mutta opastus voidaan räätälöidä myös ryhmän toiveiden mukaan sisällön ja keston osalta. Kiinnostaako erityisesti taide ja arkkitehtuuri, historia vai elinkeinoelämä ja nykypäivä? Opastamme myös Pohjois-Karjalan museolla ja Taidemuseolla, missä opas kertoo teosten taustat ja tarinat.

Opastuskieliämme ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja, venäjä, saksa ja japani.

Kauppaporvareiden Joensuu

velyopastus

Kierros kuljettaa kuulijat 1800-luvun historiallisiin puutalokortteleihin ja niiden asukkaiden värikkääseen elämään. Varakkaat ja vaikutusvaltaiset kauppiaat jättivät upean rakennustaiteellisen kokonaisuuden jälkipolvien ihailtavaksi. Kauppaporvareiden menestys siivitti kaupungin kasvuun ja vaurauteen. 

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024:

la 6.7.2024 klo 13
ke 31.7.2024 klo 18

Hinta: 10 €/hlö

Päiväkävely Ilosaaressa

Kävelyopastus

Ilosaari, Koskisaari, Lystsaari... Millaisia tarinoita kätkeytyy Ilosaaren eri nimien taakse? Rauhallisella kävelykierroksella saaren juttu-arkusta pulpahtaa runonlaulajaa, Ilosaarirockia, rakennusten kertomaa, uimamaistereita, juomatarjoiluja ja räjähdyksiä... Joen keskellä kun ollaan, kuullaan sen solinaa ja tarinaa työssä ja joutoajassa. Sopii myös iltakävelyksi!

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024: 

la 13.7.2024 klo 13 (englanti)
la 10.8.2024 klo 13

Hinta: 10 €/hlö

Patsaita ja muistomerkkejä

Kävelyopastus

Tämä kierros vie Joensuun historiaan ja nykypäivään taiteen kautta. Keskustan patsaat, muistomerkit ja reliefit kertovat kaupungin historiasta merkittävien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Kuvassa oleva Kosiosusi torin laidalla on Joensuun kuvatuin hahmo. Tarinan mukaan suden nenän hierominen tuo onnea rakkaudessa.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024:

la 25.5.2024 klo 13
la 7.9.2024 klo 13

Hinta: 10 €/hlö

Muraaleja ja taidetta kävellen

Kävelyopastus

Joensuun katukuvaan on viime vuosina tullut väriä erilaisista taideteoksista. Tutustumme seitsemään muraaliin ja matkan varrella pääset muutenkin nauttimaan taiteen moninaisuudesta ja kauneudesta sekä liikunnan ilosta. Kierros päättyy Joensuun Tiedepuiston lähelle Länsikadulle. Paluu lähtöpaikalle oppaan mukana.

Kesto: 1 tunti


Hautakivet kertovat

Kävelyopastus

Mitä kertovat vanhat hautakivet Joensuun historiasta? Kierroksella esitellään tunnettujen joensuulaisten sukujen viimeiset leposijat. Kuulemme kaupungin historiaan vaikuttaneiden miesten ja naisten elämäntarinoita. Hautausmaalla tulee esille kahden uskontokunnan rinnakkaiselo, luterilaiset ja ortodoksit lepäävät vierekkäin.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024:

ke 24.7.2024 klo 18
la 24.8.2024 klo 13

Hinta: 10 €/hlö

Penttilän ympäristötaidekierros 

Kävelyopastus

Penttilänranta on nuori, viihtyisä kaupunginosa, josta löytyy monipuolista, sahateollisuuteen pohjautuvaa historiaa sekä uutta ja innovatiivista rakentamista. Penttilänranta on kaupungin ykköskohde mietittäessä kaupunkitaide- ja ympäristöteoksia: prosentti rakennuskustannuksista on suunnattu taiteeseen.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024: 

la 27.7.2024 klo 13
la 14.9.2024 klo 13

Hinta: 10 €/hlö

Ortodoksinen Joensuu

Kävelyopastus

Joensuun ortodoksiseen perinteeseen pääset tutustumaan kierroksella, jossa ortodoksinen uskonto ja kulttuuri avautuvat kaupunkilaisten silmin. Opastettu kierros liittää yhteeen menneisyyden ja nykyisyyden Pyhän Nikolaoksen kirkossa ja Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa, jotka ovat elävän perinteen helmiä kaupungissa.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024:

la 29.6.2024 klo 13
la 20.7.2024 klo 13
la 3.8.2024 klo 18

Hinta: 10 €/hlö

Talojen tarinoita - Arkkitehtuurin helmiä

Kävelyopastus

Tule tutustumaan Joensuun sydämessä sijaitseviin arkkitehtuurin helmiin! Kuulet Joensuun torin ja Malmikadun välillä sijaitsevien rakennusten arkkitehtuurista ja rakennushistoriasta. Joensuun kaupungintalo ja Taidemuseo Onni ovat vain kaksi kierroksen helmistä!

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2024:

ke 3.7.2024 klo 18
ke 17.7.2024 klo 18
la 17.8.2024 klo 13 (englanti)

Hinta: 10 €/hlö

Joensuun valot

Kävelyopastus

Syysillan tummetessa uniikki kaupungin siluetti, valotaide ja valaistut rakennukset heijastuvat joen pintaan ja avaavat kaupungista uuden puolen. Opastettu valojen ja taiteen kierros poikkeaa joelta välillä torille ja Penttilänrantaan valaistujen veistosten ja rakennusten äärelle. Koe valojen sinfoniaa Pielisjoella!

Kesto: 1,5 tuntia

Joensuu sotien pyörteissä

Pyöräilyopastus

Rajan läheisyys on tuonut Joensuuhun jääkäreitä, sotilaita, levottomuuksia, lottia, evakkoja sekä kaatuneita. Pyörällä matka sujuu joutuisasti sota-aikojen tapahtumapaikoilta ja muistomerkeiltä toiselle, joihin jokaiseen liittyy oma tarinansa. Kierroksen päätteeksi kunnioitamme kaatuneiden muistoa Joensuun sankarihautausmaan luona.

Kesto: 2 tuntia

Muraaleja ja taideteoksia pyöräillen

Pyöräilyopastus

Joensuun keskustaan ja Linnunlahdelle on viime vuosina syntynyt muraaleja niin suomalaisten kuin kansainvälisten taiteilijoiden kädestä, ja tuore Penttilän kaupunginosa vilisee monipuolista prosenttitaidetta. Mutta mikä se muraali oikein on? Turvallisella kierroksella Joensuun pöyräväyliä pitkin pääset nauttimaan taiteesta ja liikunnan ilosta.

Kesto: 2 tuntia 
Tämä opastus on kehitetty yhteistyössä Visit Joensuun kanssa.

Lähtöpäivä kesällä 2024:

la 15.6.2024 klo 13
Hinta: 15 €/hlö

Ota Joensuu omaksi

Bussiopastus

Kierroksella tutustumme Joensuun historiaan ja arkkitehtuuriin. Opas kertoo kaupungin syntyyn vaikuttaneista henkilöistä ja tapahtumista. Kierrämme tärkeimmät rakennukset ja nähtävyydet Pielisjoen molemmin puolin. Kierroksen sisältöä voidaan teemoittaa ryhmän mielenkiinnon mukaan enemmän historiaan tai nykypäivään.

Kesto: 1 tunti

Puun ja virran kaupunki

Bussiopastus

Opas kertoo Joensuun kaupungin synnystä ja 1800-luvun kaupungin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä, tapahtumista ja Joensuun ydinkeskustan arkkitehtuurin helmistä. Sisällössä painottuu kaupungin kaupankäynnin ja teollisuuden historia. Kierros ulottuu keskustan ulkopuolelle Utran kaupunginosaan.

Kesto: 1,5 tuntia, ilman Utraa 1 tunti

Kyläretki Kiihtelysvaaraan

Bussiopastus

Joensuuhun liitetty Kiihtelysvaara pitää vahvasti kiinni perinteistään ja identiteetistään. Matkalla 1600-luvulla rakennettua maantietä pitkin kuulemme vanhasta kulttuuriseudusta, johon mahtuu Persian ja Mannisen kaupungit, Niilin virta ja kansainvälistä elokuvaakin. Käymme palaneen kirkon raunioilla ja nautimme pappilassa tai kotiseutumuseossa pullakahvit ja Villit juuret -4H-yrityksen maistiaisia. "Lähettään välleen, niin suahhaan lysttii pittee!"

Kesto: 2 tuntia

Moni-ilmeinen maaseutupitäjä Pyhäselkä

Bussiopastus

Näe ja koe historiaa, kulttuuria ja maisemia monipuolisesti tarinallisella bussikierroksella aivan Joensuun tuntumassa! Kun matkailuopas kuljettaa ryhmän pitäjän historiaan ja nykypäivään, tunnetut kohteet avautuvat aivan uudella tavalla merkkihenkilöineen. Matka kulkee mm. Kukkolan tilan, Pyhäselän kirkon ja Honkavaaran perinnepihan kautta.

Kesto: 2 tuntia

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Museo-opastus

Pohjois-Karjalan museo taltioi kokoelmiinsa esineitä ja valokuvia omasta maakunnasta sekä Laatokan Karjalasta. Esine- ja kuvakokoelmat muodostavat museon perustan. Kiinnostavien kokoelmien lisäksi museossa on vaihtuvia teemallisia historiaa ja nykyaikaa peilaavia valokuvanäyttelyjä.

Huom: Pohjois-Karjalan museo on suljettu vuoden 2024 Mukulakatua lukuun ottamatta.

Kesto: 1 tunti tai toiveen mukaan

Taidemuseo Onni

Museo-opastus

Taidemuseo Onni toimii arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelemassa renessanssityylisessä v. 1894 valmistuneessa lyseossa. Taidemuseo avattiin v. 1981 remontin jälkeen. Akateemikko Onni Okkosen tasokkaat antiikin, Kiinan ja eurooppalaisen kirkkotaiteen kokoelmat ovat museon ydintä.

Huom: Taidemuseo on suljettu keväällä 2024.

Kesto: 1 tunti tai toiveen mukaan

Joensuun kaupungintalo

Virtuaaliopastus

Joensuun symboli, Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1914 valmistunut kaupungintalo rakennettiin kaupunkilaisten olohuoneeksi, vallan linnakkeeksi, kulttuurin kehdoksi ja tärkeiden toimijoiden tyyssijaksi. Virtuaalikierroksella pääset ihailemaan Saarisen luomaa jugendin ja kansallisromantiikan kauneutta ja muotoja.

Kesto: 1 tunti