OPASTUKSET

Opastuksia tehdään kävellen, polkupyörällä ja bussilla ympäri vuoden. Kävellen liikutaan keskustan alueella, Pielisjoen molemmin puolin, pyörällä päästään tutkimaan puistoja ja bussilla voidaan tehdä kierros useammassa kaupunginosassa tai maaseudulla saakka.

Meillä on useita valmiita opastuksia, mutta opastus voidaan räätälöidä myös ryhmän toiveiden mukaan sisällön ja keston osalta. Kiinnostaako erityisesti taide ja arkkitehtuuri, historia vai elinkeinoelämä ja nykypäivä? Opastamme myös Pohjois-Karjalan museolla ja Taidemuseolla, missä opas kertoo teosten taustat ja tarinat.

Opastuskieliämme ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja, venäjä, saksa ja japani.

Kauppaporvareiden Joensuu

velyopastus

Kierros kuljettaa kuulijat 1800-luvun historiallisiin puutalokortteleihin ja niiden asukkaiden värikkääseen elämään. Varakkaat ja vaikutusvaltaiset kauppiaat jättivät upean rakennustaiteellisen kokonaisuuden jälkipolvien ihailtavaksi. Kauppaporvareiden menestys siivitti kaupungin kasvuun ja vaurauteen. 

Kesto: 1 tunti

Iltakävely tai Päiväkävely Ilosaaressa

Kävelyopastus

Ilosaari, Koskisaari, Lystsaari... Millaisia tarinoita kätkeytyy Ilosaaren eri nimien taakse? Rauhallisella kävelykierroksella saaren juttu-arkusta pulpahtaa runonlaulajaa, Ilosaarirockia, rakennusten kertomaa, uimamaistereita, juomatarjoiluja ja räjähdyksiä... Joen keskellä kun ollaan, kuullaan sen solinaa ja tarinaa työssä ja joutoajassa.

Kesto: 1 tunti

Patsaita ja muistomerkkejä

Kävelyopastus

Tämä kierros vie Joensuun historiaan ja nykypäivään taiteen kautta. Keskustan patsaat, muistomerkit ja reliefit kertovat kaupungin historiasta merkittävien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Kuvassa oleva Kosiosusi torin laidalla on Joensuun kuvatuin hahmo. Tarinan mukaan suden nenän hierominen tuo onnea rakkaudessa.

Kesto: 1 tunti


Muraaleja ja taidetta kävellen

Kävelyopastus

Joensuun katukuvaan on viime vuosina tullut väriä erilaisista taideteoksista. Tutustumme seitsemään muraaliin ja matkan varrella pääset muutenkin nauttimaan taiteen moninaisuudesta ja kauneudesta sekä liikunnan ilosta. Kierros päättyy Joensuun Tiedepuiston lähelle Länsikadulle. Paluu lähtöpaikalle oppaan mukana.

Kesto: 1 tunti


Joensuun valot

Kävelyopastus

Syysillan tummetessa uniikki kaupungin siluetti, valotaide ja valaistut rakennukset heijastuvat joen pintaan ja avaavat kaupungista uuden puolen. Opastettu valojen ja taiteen kierros poikkeaa joelta välillä torille ja Penttilänrantaan valaistujen veistosten ja rakennusten äärelle. Matkalla kuulet tarinoita taiteilijoista, rakennuksista, teoksista ja kaupungin historiasta. Koe valojen sinfoniaa Pielisjoella!

Kesto: 1,5 tuntia

Hautakivet kertovat

Kävelyopastus

Mitä kertovat vanhat hautakivet Joensuun historiasta? Kierroksella esitellään tunnettujen joensuulaisten sukujen viimeiset leposijat. Kuulemme kaupungin historiaan vaikuttaneiden miesten ja naisten elämäntarinoita. Hautausmaalla tulee esille kahden uskontokunnan rinnakkaiselo, luterilaiset ja ortodoksit lepäävät vierekkäin.

Kesto: 1 tunti

Penttilän ympäristötaidekierros 

Kävelyopastus

Penttilänranta on nuori, viihtyisä kaupunginosa, josta löytyy monipuolista, sahateollisuuteen pohjautuvaa historiaa sekä uutta ja innovatiivista rakentamista. Penttilänranta on kaupungin ykköskohde mietittäessä kaupunkitaide- ja ympäristöteoksia: prosentti rakennuskustannuksista on suunnattu taiteeseen.

Kesto: 1 tunti

Ortodoksinen Joensuu

Kävelyopastus

Joensuun ortodoksiseen perinteeseen pääset tutustumaan kierroksella, jossa ortodoksinen uskonto ja kulttuuri avautuvat kaupunkilaisten silmin. Opastettu kierros liittää yhteeen menneisyyden ja nykyisyyden Pyhän Nikolaoksen kirkossa ja Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa, jotka ovat elävän perinteen helmiä kaupungissa.

Kesto: 1 tunti

Arkkitehtuurin helmiä

Kävelyopastus

Tule tutustumaan Joensuun sydämessä sijaitseviin arkkitehtuurin helmiin! Kuulet Joensuun torin ja Malmikadun välillä sijaitsevien rakennusten arkkitehtuurista ja rakennushistoriasta. Joensuun kaupungintalo ja Taidemuseo Onni ovat vain kaksi kierroksen helmistä!

Kesto: 1 tunti

Joensuu sotien pyörteissä

Pyöräilyopastus

Rajan läheisyys on tuonut Joensuuhun jääkäreitä, sotilaita, levottomuuksia, lottia, evakkoja sekä kaatuneita. Pyörällä matka sujuu joutuisasti sota-aikojen tapahtumapaikoilta ja muistomerkeiltä toiselle, joihin jokaiseen liittyy oma tarinansa. Kierroksen päätteeksi kunnioitamme kaatuneiden muistoa Joensuun sankarihautausmaan luona.

Kesto: 2 tuntia

Muraaleja ja taideteoksia pyöräillen

Pyöräilyopastus

Mikä se muraali oikein on? Joensuun keskustaan ja Linnunlahdelle on viime vuosina syntynyt muraaleja niin suomalaisten kuin kansainvälisten taiteilijoiden kädestä, ja tuore Penttilän kaupunginosa vilisee monipuolista prosenttitaidetta. Turvallinen kierros merkittyjä pöyräväyliä pitkin antaa mahdollisuuden nauttia taiteen kauneudesta ja liikunnan ilosta.

Kesto: 2 tuntia 
Tämä opastus on kehitetty yhteistyössä Visit Joensuun kanssa. 

Ota Joensuu omaksi

Bussiopastus

Kierroksella tutustumme Joensuun historiaan ja arkkitehtuuriin. Opas kertoo kaupungin syntyyn vaikuttaneista henkilöistä ja tapahtumista. Kierrämme tärkeimmät rakennukset ja nähtävyydet Pielisjoen molemmin puolin. Kierroksen sisältöä voidaan teemoittaa ryhmän mielenkiinnon mukaan enemmän historiaan tai nykypäivään.

Kesto: 1 tunti

Puun ja virran kaupunki

Bussiopastus

Opas kertoo Joensuun kaupungin synnystä ja 1800-luvun kaupungin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä, tapahtumista ja Joensuun ydinkeskustan arkkitehtuurin helmistä. Sisällössä painottuu kaupungin kaupankäynnin ja teollisuuden historia. Kierros ulottuu keskustan ulkopuolelle Utran kaupunginosaan.

Kesto: 1,5 h, ilman Utraa 1 h

Joensuun kaupungintalo

Virtuaaliopastus

Joensuun symboli, Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1914 valmistunut kaupungintalo rakennettiin kaupunkilaisten olohuoneeksi, vallan linnakkeeksi, kulttuurin kehdoksi ja tärkeiden toimijoiden tyyssijaksi. Virtuaalikierroksella pääset ihailemaan Saarisen luomaa jugendin ja kansallisromantiikan kauneutta ja muotoja.

Kesto: 1 tunti

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Museo-opastus

Pohjois-Karjalan museo taltioi kokoelmiinsa esineitä ja valokuvia omasta maakunnasta sekä Laatokan Karjalasta. Esine- ja kuvakokoelmat muodostavat museon perustan. Kiinnostavien kokoelmien lisäksi museossa on vaihtuvia teemallisia historiaa ja nykyaikaa peilaavia valokuvanäyttelyjä.

Huom: Pohjois-Karjalan museo on suljettu vuoden 2024 Mukulakatua lukuun ottamatta.

Kesto: 1 tunti tai toiveen mukaan

Taidemuseo Onni

Museo-opastus

Taidemuseo Onni toimii arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelemassa renessanssityylisessä v. 1894 valmistuneessa lyseossa. Taidemuseo avattiin v. 1981 remontin jälkeen. Akateemikko Onni Okkosen tasokkaat antiikin, Kiinan ja eurooppalaisen kirkkotaiteen kokoelmat ovat museon ydintä.

Huom: Taidemuseo on suljettu keväällä 2024 ma 5.2. alkaen.

Kesto: 1 tunti tai toiveen mukaan