OPASTUKSET

Opastuksia tehdään kävellen, polkupyörällä ja bussilla ympäri vuoden. Kävellen liikutaan keskustan alueella, Pielisjoen molemmin puolin, pyörällä päästään tutkimaan puistoja ja bussilla voidaan tehdä kierros useammassa kaupunginosassa tai maaseudulla saakka.

Meillä on useita valmiita opastuksia, mutta opastus voidaan räätälöidä myös ryhmän toiveiden mukaan sisällön ja keston osalta. Kiinnostaako erityisesti taide ja arkkitehtuuri, historia vai elinkeinoelämä ja nykypäivä? Opastamme myös Pohjois-Karjalan museolla, Taidemuseolla, opas kertoo teosten taustat ja tarinat.

Opastuskieliämme ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja, venäjä ja japani.

Herkkuja ja historiaa

Kävelyopastus

Kierroksella maistelemme neljän tasokkaan kahvilan ja ravintolan parhaita paloja alkupaloista jälkiruokaan. Yrittäjät esittelevät tarjoamansa herkut ja kertovat oman yrittäjätarinansa. Opas kertoo Joensuun historiasta, kohteiden arkkitehtuurista ja persoonista. Maittava kattaus herkkuja ja historiaa omaksi iloksi tai vaikka lahjaksi!

Kesto: 3 tuntia

Iltakävely Ilosaaressa

Kävelyopastus

Ilosaari, Koskisaari, Lystsaari... Millaisia tarinoita kätkeytyy Ilosaaren eri nimien taakse? Rauhallisella kävelykierroksella saaren juttu-arkusta pulpahtaa runonlaulajaa, Ilosaarirockia, rakennusten kertomaa, uimamaistereita, juomatarjoiluja ja räjähdyksiä... Joen keskellä kun ollaan, kuullaan sen solinaa ja tarinaa työssä ja joutoajassa.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2023 (10€/hlö):

la 26.8.2023 klo 18.00

Lähtö: Ilosaari

Patsaita ja muistomerkkejä

Kävelyopastus

Tämä kierros vie Joensuun historiaan ja nykypäivään taiteen kautta. Keskustan patsaat, muistomerkit ja reliefit kertovat kaupungin historiasta merkittävien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Kuvassa oleva Kosiosusi torin laidalla on Joensuun kuvatuin hahmo. Tarinan mukaan suden nenän hierominen tuo onnea rakkaudessa.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2023 (10€/hlö):

la 3.6.2023 klo 14.00

Lähtö: Vapaudenpuisto

Kauppaporvareiden Joensuu

velyopastus

Kierros kuljettaa kuulijat 1800-luvun historiallisiin puutalokortteleihin ja niiden asukkaiden värikkääseen elämään. Varakkaat ja vaikutusvaltaiset kauppiaat jättivät upean rakennustaiteellisen kokonaisuuden jälkipolvien ihailtavaksi. Kauppaporvareiden menestys siivitti kaupungin kasvuun ja vaurauteen. 

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2023:

pe 14.7.2023 klo 13.00 suomeksi
pe 14.7.2023 klo 14.00 englanniksi
la 29.7. klo 14.00 suomeksi (10€/hlö)

Lähtö: VisitJoensuun matkailuneuvontapiste Joensuun torilla

Hautakivet kertovat

Kävelyopastus

Mitä kertovat vanhat hautakivet Joensuun historiasta? Kierroksella esitellään tunnettujen joensuulaisten sukujen viimeiset leposijat. Kuulemme kaupungin historiaan vaikuttaneiden miesten ja naisten elämäntarinoita. Hautausmaalla tulee esille kahden uskontokunnan rinnakkaiselo, luterilaiset ja ortodoksit lepäävät vierekkäin.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2023 (10€/hlö):

la 1.7.2023 klo 14.00

Lähtö: Sankarihautausmaan portti

Ortodoksinen Joensuu

Kävelyopastus

Joensuun ortodoksiseen perinteeseen pääset tutustumaan kierroksella, jossa ortodoksinen uskonto ja kulttuuri avautuvat kaupunkilaisten silmin. Opastettu kierros liittää yhteeen menneisyyden ja nykyisyyden Pyhän Nikolaoksen kirkossa ja Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa, jotka ovat elävän perinteen helmiä kaupungissa.

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2023 (10€/hlö):

la 17.6.2023 klo 14.00
la 12.8.2023 klo 14.00

Lähtö: Pyhän Nikolaoksen kirkko

Arkkitehtuurin helmiä

Kävelyopastus

Löydätkö Sinisen Virran Joensuun torilta? Tule tutustumaan virtaan ja samalla pääset sisälle oppaan johdolla torin laidoilla kohoavien rakennusten arkkitehtuuriin ja rakennushistoriaan. Joensuun kaupungintalo ja Taidemuseo Onni ovat kierroksen arkkitehtuurin helmiä! Tule toteamaan ja osallistu Matkailuoppaiden opastetulle kävelykierrokselle!

Kesto: 1 tunti

Lähtöpäivät kesällä 2023:

la 15.7.2023 klo 13.00 suomeksi
la 15.7.2023 klo 14.00 englanniksi

Lähtö: VisitJoensuun matkailuneuvontapiste Joensuun torilla

Joensuun valot

Kävelyopastus

Kun talvi-ilta pimentyy, katuvalot syttyvät Joensuuhun ja kaupunki herää valoloistoon. Opas eläytyy rautatieasemalle 1900-luvun alussa saapuvan entisen kaupunkilaisen muisteloihin. Kuulemme monenlaisia sattumuksia ja tarinoita kaupungin syntyvuosista viime vuosisadan alkuun saakka. 

Kesto: 1 tunti

Penttilän ympäristötaidekierros 

Kävelyopastus

Penttilän ympäristötaidekierros Penttilänranta on nuori, viihtyisä kaupunginosa, josta löytyy monipuolista, sahateollisuuteen pohjautuvaa historiaa sekä uutta ja innovatiivista rakentamista. Penttilänranta on kaupungin ykköskohde mietittäessä kaupunkitaide- ja ympäristöteoksia: prosentti rakennuskustannuksista on suunnattu taiteeseen.

Kesto: 1 tunti

.

Muraaleja ja taideteoksia pyöräillen

Pyöräilyopastus

Mikä se muraali oikein on? Joensuu on pullollaan upeita seinämaalauksia, eli muraaleja sekä julkisia taideteoksia. Pyöräily sujuu sulavasti laajan pyöräilyverkoston ansiosta joka puolelle kaupunkia. Merkityt pyörätiet takaavat helpon pääsyn eri muraaleille niin keskustassa kuin Penttilänrannassa sekä Linnunlahdella. Turvallinen kierros Matkailuoppaiden ohjaamana antaa mahdollisuuden nauttia taiteen kauneudesta ja liikunnan ilosta. Mukaan vain!

Kesto: 2 tuntia 

Lähtöpäivät kesällä 2023 (hinta 20€/hlö):

to 13.7.2023 klo 12.00 suomeksi
to 13.7.2023 klo 15.00 englanniksi

Lähtö: VisitJoensuun matkailuneuvontapiste Joensuun torilla

Joensuu sotien pyörteissä

Pyöräilyopastus

Pyörällä matka sujuu joutuisasti sota-aikojen tapahtumapaikoilta ja muistomerkeiltä toiselle, joihin jokaiseen liittyy oma tarinansa. Rajan läheisyys on tuonut tänne jääkäreitä, sotilaita, levottomuuksia, lottia, evakkoja sekä kaatuneita. Kierroksen päätteeksi kunnioitamme kaatuneiden muistoa Joensuun hautausmaan luona.

Kesto: 2 tuntia

Ota Joensuu omaksi

Bussiopastus

Kierroksella tutustumme Joensuun historiaan ja arkkitehtuuriin. Opas kertoo kaupungin syntyyn vaikuttaneista henkilöistä ja tapahtumista. Kierrämme tärkeimmät rakennukset ja nähtävyydet Pielisjoen molemmin puolin. Kierroksen sisältöä voidaan teemoittaa ryhmän mielenkiinnon mukaan enemmän historiaan tai nykypäivään.

Kesto: 1 tunti

Moni-ilmeinen maaseutupitäjä – Pyhäselkä 

Bussiopastus

Näe ja koe historiaa, kulttuuria ja maisemia monipuolisesti tarinallisella bussikierroksella Joensuun lähipitäjään! Kun matkailuopas kuljettaa ryhmän pitäjän historiaan ja nykypäivään, tunnetut kohteet avautuvat aivan uudella tavalla: Kukkolan tila, Pyhäselän kirkko, Ohvanan kulttuuritalo ja Honkavaaran perinnepiha.

.

Puun ja virran kaupunki

Bussiopastus

Opas kertoo Joensuun kaupungin synnystä ja 1800-luvun kaupungin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä, tapahtumista ja Joensuun ydinkeskustan arkkitehtuurin helmistä. Sisällössä painottuu kaupungin kaupankäynnin ja teollisuuden historia. Kierros ulottuu keskustan ulkopuolelle Utran kaupunginosaan.

Kesto: 1,5 h

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Museo-opastus

Pohjois-Karjalan museo taltioi kokoelmiinsa esineitä ja valokuvia omasta maakunnasta sekä Laatokan Karjalasta. Esine- ja kuvakokoelmat muodostavat museon perustan. Kiinnostavien kokoelmien lisäksi museossa on vaihtuvia teemallisia historiaa ja nykyaikaa peilaavia valokuvanäyttelyjä.

Kesto: 1 tunti 

Taidemuseo Onni

Museo-opastus

Taidemuseo Onni toimii arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelemassa renessanssityylisessä v. 1894 valmistuneessa lyseossa. Taidemuseo avattiin v. 1981 remontin jälkeen. Akateemikko Onni Okkosen tasokkaat antiikin, Kiinan ja eurooppalaisen kirkkotaiteen kokoelmat ovat museon ydintä. 

Kesto: 1 tunti

Joensuun kaupungintalo

Virtuaaliopastus

Joensuun symboli, Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1914 valmistunut kaupungintalo rakennettiin kaupunkilaisten olohuoneeksi, vallan linnakkeeksi, kulttuurin kehdoksi ja tärkeiden toimijoiden tyyssijaksi. Virtuaalikierroksella pääset ihailemaan Saarisen luomaa jugendin ja kansallisromantiikan kauneutta ja muotoja.

Kesto 1 tunti