Pielisjoen siltoja Suvantosillalta

JOENSUU – 8 sillan kaupunki

Venäjän tsaari Nikolai I allekirjoitti Joensuun kaupungin perustamiskirjan 1848 Pietarissa, Tsarskoje Selossa. Näin saatiin lupa perustaa kaupunki Pielisjoen suulle. Perustamisen aikoihin Pielisjoen kylässä oli vain muutama sata asukasta. Tänään Joensuu on sekoitus virkeän kaupungin sykettä ja maalaisidylliä, asukkaita on noin 77 000. Yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 34 km.

Kaupungin läpi virtaava Pelisjoki on kaupungin keskus. Sen molemmilla rannoilla voi historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin viehättynyt kulkija vaeltaa tuntikausia löytäen aina jotain uutta kiinnostavaa. Joen itärannalle rakennettu uusi moderni Penttilä taideteoksineen peilaa alueen aikaisempaa sahan historiaa. Alue ei ole vielä kokonaisuudessaan valmis, vaan rakentaminen jatkuu vielä vuosia. Länsirannan vanhasta puu-Joensuusta on vielä jäljellä 1800-luvun lopun kauppiaiden ja porvareiden puutaloja kortteleineen. Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo vuodelta 1914 on länsirannan helmi, jossa toimii kaupunginhallinto, teatteri ja teatteriravintola.

Karjalainen elämänmeno sekä loistavatunnelmaiset tapahtumat kesäaikaan tempaavat mukaansa jäyhänkin lomanviettäjän.

Tuuhan kahtommaan!

Joensuu tunnetaan mm näistä:

Itä-Suomen yliopisto – Pielisjoki – Abloy – John Deere – Joensuun tiedepuisto –  Ilosaarirock – Ilovaari –  Hassisen kone – Neljä Ruusua – Rokumentti – Kaupungintalo – Taitokortteli – Joensuu-areena – Bolt Stadion – Joensuun Maila – Jokipojat – Timo Lavikainen – Ismo ja Ilkka Alanko

Kansainvälisen opaspäivän kunniaksi Joensuun matkailuoppaat tekivät videoita kaikilla niillä kielillä, joilla meillä opastukset onnistuu.

  1. Anna-Mari Pelkonen – suomi
  2. Isabel Muñoz – englanti
  3. Tatjana Averbukh-Martikainen – venäjä
  4. Kyoko Takahashi-Leppänen – japani