OPASTUKSET

Opastuksia tehdään kävellen, polkupyörällä ja bussilla ympäri vuoden. Kävellen liikutaan keskustan alueella, Pielisjoen molemmin puolin, pyörällä päästään tutkimaan puistoja ja bussilla voidaan tehdä kierros useammassa kaupunginosassa tai maaseudulla saakka.

Meillä on useita valmiita opastuksia, mutta opastus voidaan räätälöidä myös ryhmän toiveiden mukaan sisällön ja keston osalta. Kiinnostaako erityisesti taide ja arkkitehtuuri, historia vai elinkeinoelämä ja nykypäivä? Opastamme myös Pohjois-Karjalan museolla, Taidemuseolla, opas kertoo teosten taustat ja tarinat.

Opastuskieliämme ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja, venäjä ja japani.

Herkkuja ja historiaa

Kävelyopastus

Kierroksella maistelemme neljän tasokkaan kahvilan ja ravintolan parhaita paloja alkupaloista jälkiruokaan. Yrittäjät esittelevät tarjoamansa herkut ja kertovat oman yrittäjätarinansa. Opas kertoo Joensuun historiasta, kohteiden arkkitehtuurista ja persoonista. Maittava kattaus herkkuja ja historiaa omaksi iloksi tai vaikka lahjaksi!

Kesto: 3 h

Patsaita ja muistomerkkejä

Kävelyopastus

Tämä kierros vie Joensuun historiaan ja nykypäivään taiteen kautta. Keskustan patsaat, muistomerkit ja reliefit kertovat kaupungin historiasta merkittävien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Kuvassa oleva Kosiosusi torin laidalla on Joensuun kuvatuin hahmo. Tarinan mukaan suden nenän hierominen tuo onnea rakkaudessa.

Kesto: 1 tunti

Kauppaporvareiden Joensuu

ivelyopastus

Kierros kuljettaa kuulijat 1800-luvun historiallisiin puutalokortteleihin ja niiden asukkaiden värikkääseen elämään. Varakkaat ja vaikutusvaltaiset kauppiaat jättivät upean rakennustaiteellisen kokonaisuuden jälkipolvien ihailtavaksi. Kauppaporvareiden menestys siivitti kaupungin kasvuun ja vaurauteen. 

Kesto: 1 tunti

Hautakivet kertovat

Kävelyopastus

Mitä kertovat vanhat hautakivet Joensuun historiasta? Kierroksella esitellään tunnettujen joensuulaisten sukujen viimeiset leposijat. Kuulemme kaupungin historiaan vaikuttaneiden miesten ja naisten elämäntarinoita. Hautausmaalla tulee esille kahden uskontokunnan rinnakkaiselo, luterilaiset ja ortodoksit lepäävät vierekkäin.

Kesto: 1 tunti

Joensuun valot

Kävelyopastus

Kun talvi-ilta pimentyy, katuvalot syttyvät Joensuuhun ja kaupunki herää valoloistoon. Opas eläytyy rautatieasemalle 1900-luvun alussa saapuvan entisen kaupunkilaisen muisteloihin. Kuulemme monenlaisia sattumuksia ja tarinoita kaupungin syntyvuosista viime vuosisadan alkuun saakka. 

Kesto: 1 tunti

Ortodoksinen Joensuu

Kävelyopastus

Joensuun ortodoksiseen perinteeseen pääset tutustumaan kierroksella, jossa ortodoksinen uskonto ja kulttuuri avautuvat kaupunkilaisten silmin. Opastettu kierros liittää yhteeen menneisyyden ja nykyisyyden Pyhän Nikolaoksen kirkossa ja Ortodoksisessa Kulttuurikeskuksessa, jotka ovat elävän perinteen helmiä kaupungissa.

Kesto: 1 tunti

Joensuu sotien pyörteissä

Pyöräilyopastus

Pyörällä matka sujuu joutuisasti sota-aikojen tapahtumapaikoilta ja muistomerkeiltä toiselle, joihin jokaiseen liittyy oma tarinansa. Rajan läheisyys on tuonut tänne jääkäreitä, sotilaita, levottomuuksia, lottia, evakkoja sekä kaatuneita. Kierroksen päätteeksi kunnioitamme kaatuneiden muistoa Joensuun hautausmaan luona.

Kesto: 2 tuntia

Ota Joensuu omaksi

Bussiopastus

Kierroksella tutustumme Joensuun historiaan ja arkkitehtuuriin. Opas kertoo kaupungin syntyyn vaikuttaneista henkilöistä ja tapahtumista. Kierrämme tärkeimmät rakennukset ja nähtävyydet Pielisjoen molemmin puolin. Kierroksen sisältöä voidaan teemoittaa ryhmän mielenkiinnon mukaan enemmän historiaan tai nykypäivään.

Kesto: 1 tunti

Puun ja virran kaupunki

Bussiopastus

Opas kertoo Joensuun kaupungin synnystä ja 1800-luvun kaupungin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä, tapahtumista ja Joensuun ydinkeskustan arkkitehtuurin helmistä. Sisällössä painottuu kaupungin kaupankäynnin ja teollisuuden historia. Kierros ulottuu keskustan ulkopuolelle Utran kaupunginosaan.

Kesto: 1,5 h

Pohjois-Karjalan museo Hilma

Museo-opastus

Pohjois-Karjalan museo taltioi kokoelmiinsa esineitä ja valokuvia omasta maakunnasta sekä Laatokan Karjalasta. Esine- ja kuvakokoelmat muodostavat museon perustan. Kiinnostavien kokoelmien lisäksi museossa on vaihtuvia teemallisia historiaa ja nykyaikaa peilaavia valokuvanäyttelyjä.

Kesto: 1 tunti 

Taidemuseo Onni

Museo-opastus

Taidemuseo Onni toimii arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelemassa renessanssityylisessä v. 1894 valmistuneessa lyseossa. Taidemuseo avattiin v. 1981 remontin jälkeen. Akateemikko Onni Okkosen tasokkaat antiikin, Kiinan ja eurooppalaisen kirkkotaiteen kokoelmat ovat museon ydintä. 

Kesto: 1 tunti

Joensuun kaupungintalo

Virtuaaliopastus

Joensuun symboli, Eliel Saarisen suunnittelema ja vuonna 1914 valmistunut kaupungintalo rakennettiin kaupunkilaisten olohuoneeksi, vallan linnakkeeksi, kulttuurin kehdoksi ja tärkeiden toimijoiden tyyssijaksi. Virtuaalikierroksella pääset ihailemaan Saarisen luomaa jugendin ja kansallisromantiikan kauneutta ja muotoja.

Kesto 1 tunti