Joensuusta löytyy paljon erimittaisia luonnonläheisiä reittejä omatoimikierroksille.
Monet retkeilyreiteistä ovat yhteydessä toisiinsa, joten kiertää voi yhden tai useampia samalla kertaa. Alempana muutamia esimerkkejä näistä.

Joensuussa on myös runsaasti vesistöjä, joita pitkin saa erilaisen näkökulman kaupunkiin vaikkapa meloen: Joensuun melontareitit

Jaaman kierros (Jaama Trail)

Keskustasta 60 km kävellen, juosten tai maastopyöräillen. Reitti on merkitty maastoon. Uintimahdollisuuksia on kaupungin yleisten uimarantojen lisäksi mm. Lykynlammen majalla ja Puntarikosken voimalan yläpuolella.

Jaama Trailin varrelta pääsee jatkamaan pohjoisesta suoraan Kontiolahden Kontionpolut-verkostoon, mistä on yhteys Kolin kansallispuistoon, tai lännestä Yhdysreittiä (9,5 km) pitkin Liperin KinttupoluilleLiperin kinttupolut ovat pituudeltaan on 4 – 16 km ja ne kulkevat Kaprakan–Pärnävaaran alueella. Jaaman kierrokselta voi poiketa myös Lykynlammen ulkoilukeskuksen kohdalla Lykynpoluille (1,4 – 5 km) tai Utranharjulla Harjupoluille (2,5 – 4 km), jotka sijaitsevat Utran ja Lehmon rajalla.

Muita Joensuun retkeilyreittejä

Kiihtelysvaarassa Oravantaival (38 km), Tuupovaarassa Paimenpojan polku (35 km), Enossa Kaltimon kierto (25 km), Niittylahdessa Kalliojärven kierros (3,5 km), sekä Uimaharjun suunnalla Ala-Koitajoen retkeilyreitti (16 km) ja Pamilonkosken luontopolku (5,2 km).

Retkeilyreiteillä voi tutustua Pohjois-Karjalan monipuoliseen luontoon ja vaihtelevasti myös paikallishistoriaan.

Tarkemmat tiedot retkeilyreiteistä löydät täältä: 
Joensuun retkeilyreitit