OPASTETUT KÄVELYKIERROKSET 2022

Joensuun auktorisoidut matkailuoppaat järjestävät opastettuja kävelykierroksia tilauksesta ryhmille vuoden ympäri. Lisätiedot ja varaukset: opasvälittäjä Airi Okkoselle, puh. 045 894 7557, airi.okko@gmail.com.

 

Joensuu – kaupunki idässä tarjoaa karjalaisella ilolla elämyspalveluja paikkakuntalaisille ja matkailijoille. Vierailija saa koettavakseen opastettuja kierroksia kävellen, polkupyörällä ja linja-autolla feresiin pukeutuneiden matkailuoppaiden tarjoamina. He ovat Suomen Opasliiton auktorisoimia paikallisia matkailuoppaita.

Tarinallisilla opastetuilla kierroksilla vieraat lisäävät tietämystään kaupungin historiasta, kulttuurista, merkkihenkilöistä, arkkitehtuurista, nykypäivän vapaa-ajasta ja matkailupalveluista. Opastusten teemoja ovat mm. Joensuun kauppiasporvarit, ortodoksisuus Joensuussa, sotien vaikutus kaupunkiin, kauppiaat ja viinatehtailijat sekä muistomerkit, arkkitehtuuri ja taide.

Joensuun patsaita ja muistomerkkejä

Opastettu kierros vie Joensuun menneisyyteen. Kierroksella tutustutaan keskustan patsaisiin, muistomerkkeihin ja reliefeihin. Keskustan muistomerkit ja patsaat ovat olennainen osa kaupungin historiaa ja nykypäivää. Pääset tutustumaan Joensuun tunnettuihin persooniin ja historiallisiin tapahtumiin paikallisoppaan kertomien tarinoiden mukana. Reitti on esteetön.

Kesto 1 h. Lähtöpaikka: Vapaudenpuisto.

Ortodoksinen Joensuu

Joensuu on yksi harvoista kaupungeista, jossa ortodoksisuus on alkuperäinen uskonto. Kaupungin perustamisen aikaan, kasvavan kaupungin asukkaiksi muutti joukko ortodokseja, jotka alkoivat toimia käytännöllisten kirkollisten olojen parantamiseksi. Vuonna 1862 saatiin välttämätön ortodoksinen hautausmaa, sen jälkeen kesti kuitenkin 25 vuotta ennen kuin oma kirkko valmistui, vaikka kirkolle olikin varattu tontti jo asemakaavassa. Pyhän Nikolain kirkko vihittiin käyttöön 1887. Ortodoksisuus on kaupungissa monimuotoista, joka tulee esille mm. ortodoksisessa kulttuurikorttelissa, jonka helmi on eittämättä bysanttilaista arkkitehtuuria edustava Johannes Teologin ja Karjalan Valistajien kirkko.

Kesto 1 h. Lähtöpaikka: Pyhän Nikolaoksen kirkko.

Kauppaporvareiden Joensuu

Tiesitkö, että Joensuussa 1800-luvulla asui varakkaita ja edistyksellisiä kauppaporvareita? Kauppaporvarit kävivät tietenkin kauppaa, mutta he olivat usein myös kaupungin luottamustoimissa, joissa he kehittivät koko Joensuun kaupunkia. Haluatko kuulla kertomuksia heidän elämäntyöstään ja nähdä heidän asuinrakennuksensa? Tule Kauppaporvareiden kortteleiden opastetulle kierrokselle! Kierros seurailee keskustan kortteleita, joissa on edelleen vanhan puukaupungin henki. Oppaan johdolla tutustut vanhoihin kauppakartanoihin, joissa on 170 vuoden varrella ollut paljon myös muuta liiketoimintaa. Erityisesti kauppaneuvos Mustosen henkilöhistoria ja asuintalo on ollut koko kaupungille merkittävä.

Kesto 1 h. Lähtöpaikka: Vapaudenpuisto.

Hautakivet kertovat – kävelykierros Joensuun Vanhalla hautausmaalla

Mitä kertovatkaan vanhat hautakivet Joensuun historiasta? Joensuun hautausmaa perustettiin samoihin aikoihin kuin kaupunkikin. Kierroksella esitellään tunnettujen joensuulaisten merkkisukujen viimeiset leposijat, kuullaan historian kulkuun vaikuttaneiden pappien, kauppiaiden, opettajien ja virkamiesten elämäntarinoita ja mukaan mahtuu vielä pikkukaupungin kuuluisia naisia. Hautausmaalla tulee viehättävästi esille kahden uskontokunnan kaupunki, luterilaiset ja ortodoksiset leposijat sijaitsevat vierekkäin ilman raja-aitoja.

Kesto noin 1 h. Lähtöpaikka: Sankarihautausmaan portti.

Joensuun valot –tunnelmakierros

Valaistu Ylisoutajan silta ja taustalla näkyy Joensuun majakka kerrostalo

Tule tunnelmalliselle opastetulle kävelykierrokselle iltahämärään. Kun ilta pimentyy, katuvalot syttyvät Joensuuhun. Rautatieasemalle saapuu 1900-luvun vaihteessa Joensuussa asunut henkilö, joka ottaa halukkaat mukaansa valaistujen kohteiden Joensuuhun. Muuttuneet maisemat tuovat mieleen muistoja menneiden vuosien Joensuusta, ja saattaapa opas puhjeta laulamaankin valoja katsellessaan.

Kesto 1 h. Lähtöpaikka: Joensuun rautatieaseman puurakennus.